Ebben a cikkben:

Automata küszöb, modern megoldás otthonába

2024. február 21.
1019
Automata küszöb, modern megoldás otthonába

Lakásunk igazi otthonná formálásához számos olyan döntést hozunk meg, amelyekben a praktikusság is utat tör magának. A régi ajtók cseréjénél felmerülő kérdés az ajtóküszöb és annak funkciójának fontossága. Napjainkban a legújabb, korszerűbb beltéri ajtók már küszöb nélküli kialakításban készülnek, de amennyiben mégis ragaszkodna az ajtóküszöbhöz, vagy a helyiség is megkívánja természetesen van megoldásunk!  Ha Ön is egy modern kialakításban gondolkodik, akkor bátran tudjuk ajánlani beltéri ajtó kínálatunkat, melyhez automata küszöb készítésére is lehetőség adódik!

Időtálló és stílusos megoldást keres? Tekintse meg elérhető kínálatunkat!

CPL ajtókDekorfóliás ajtókFestett fehér ajtók


Hagyományos beltéri ajtó küszöb? Van jobb megoldás!


Réges-régen a beltéri ajtókat még úgy szerelték be, hogy az ajtókeret aljára küszöböt tettek, vagyis a tok szárakat a felső vízszintes tokrész az-az a szemöldök, az alsó részt pedig a tokösszekötő kapcsolta össze, melyet a burkolat alá helyeztek. Eltérő burkolatú terek esetén a tokösszekötőre küszöb került. Akkoriban tokszerkezetet régen a falazással egyidőben építették be a falszerkezetbe. A falazással egyidejű beépítés azonban (a kőművesmunkákból adódóan) gyakran a tokszerkezet sérülését, káros feszültségek keletkezését eredményezte. Ezek elkerülésére napjainkban a korszerű, kész felületű ajtókat minden esetben utólag, a falszerkezet elkészülte után építik be. 

De a küszöb nem csak térelválasztóként szolgál, talán csak oda helyezzük, ahol tényleg szükséges lehet. Például fürdőszoba, a mosókonyha, kamra és olyan helyiségek ajtaja alá, mint például, garázs és lakó rész közvetlen kapcsolatánál, a megfelelő hőszigetelés szempontjából. A küszöbnek tehát napjainkban is létjogosultsága van, csak úgy, mint a régi időkben. A különbség azonban annyi, hogy most a lakás tulajdonosa dönti el, hogy egy új beltéri ajtó beépítéskor, netán a régi beltéri ajtók cseréjekor legyen-e ajtóküszöb vagy sem, elég-e egy burkolatváltóval kiváltanunk. Az akadálymentes átjutásról nem is beszélve. Beépítésnél nagyon kell figyelni a pontos méretezésre is, hiszen az ajtóküszöbök különböző magasságúak lehetnek. Ha túl alacsonyra sikerül akkor nem fogja kitölteni a nyílászáró alatti rést. Ha pedig túl magas, az akadályozza az ajtó nyitását és zárását, mindamellett, hogy még balesetveszélyes is lehet. További árnyoldalai, hogy a teljes küszöbrendszert ki kell cserélni abban az esetben, ha javítani kell az ajtót, netán újabbra cserélni.

Vannak azonban, akik az összes felsorolt hátrány ellenére is ragaszkodnak hozzá, hogy mentsünk meg a régi küszöböt vagy tegyünk a helyére újat, ha beltéri ajtó csere a cél. Ennek az oka általában a megszokásban keresendő, néha pedig abban, hogy egyes ajtóküszöbök szembetűnőbben néznek ki, így egyfajta díszítő elemként tekintünk rájuk. Habár ilyen esetben tudunk készíteni tömörfa küszöböt, mégis az automata küszöb lesz az, amit jó szívvel ajánlunk ügyfeleinknek. Eláruljuk, hogy miért!

Mi az az automata küszöb?


Az automata küszöb megjelenésével egy csapásra oldódhatott meg számos problémánk: egy egyszerű, de hatékony módja annak, hogy erős és megbízható tömítést hozzunk létre az ajtólapok alján - megakadályozva ezzel a hideg levegő, a huzat, a por, a fény, a szagok, a zajok, és a rovarok beszivárgását. Emiatt nagyon jó célt szolgálhat olyan helyiségekben, ahol fokozottan érvénybe lép a hang-és hőszigetelés fontossága. Ilyen például a garázs, a kamra, a hangstúdió, a moziszoba stb.

Sokak számára ismeretlen fogalom az automata küszöb, míg mások már rég óta kedvelik és „használják”. Nem véletlenül került idézőjelbe az előbbi kifejezés, mivel egy teljesen automatikusan működő szerkezetről van szó. De mit is kell tudni róla? A nyílászáró zárt állapotában ez a szigetelés teljesen lent van a padozaton, és hermetikusan zárja le az ajtó alatti rést. Ha azonban kinyitjuk az ajtót, akkor felemelkedik és (rejtett kivitel esetén) visszacsúszik az ajtólapba. Mindezek tudatában bátran kijelenthető, hogy egy nagyon egyszerűen és kényelmesen használható, modern küszöb típusról van szó.

Automata küszöb
A beltéri ajtó küszöb nélkül egy igazán légies megjelenést tesz lehetővé

Milyen típusai léteznek?


Alapvetően kétféle típusát különböztetjük meg, a rejtett kivitelt és az utólag szerelhető változatot. Mindkét esetben ugyanazt az eredményt érjük el, csak a beszerelés módja lesz más. A rejtett küszöbnél a szerkezet az ajtó alsó élébe épül be egy ún. árokkiképzéssel. Ezt közérthető nyelven úgy kell elképzelni, hogy egy kis vájatot marunk bele az anyagba és ebbe kerül bele ez a kiegészítő egység. Az utólag szerelhető ajtóküszöb is az ajtólap aljára kerül, de a kívül eső felületére. Habár mindkét változat beleillik egy modern enteriőrbe, esztétikailag mégis a rejtett kivitelt szokták jobban kedvelni. A rejtett küszöb azonban akkor válik egyszerűbben kivitelezhetővé, ha már gyárilag elhelyezésre kerül, így célravezetőbb már az új ajtóval együtt megrendelni. Az utólag szerelhető küszöböt a nevével megegyezően, akár évekkel később is gond nélkül felszerelhetjük. Az automata küszöböt tehát gyárilag már a megrendelés pillanatában, de akár utólag is fel lehet szerelni az ajtóra, ha úgy döntünk, hogy mégiscsak szükségünk lenne küszöbre. Minden tulajdonosnak magának kell mérlegelnie, hogy melyik megoldás szimpatikusabb a számára.

Az automata küszöb előnyei összefoglalva


Fokozott energiahatékonyság

Egy rosszul záródó vagy kevésbé hatékony beltéri ajtó mellett akarva-akaratlanul is elszökik a hő. Ez különösen a téli hónapokban lehet probléma, főként olyan helyiségek esetében, ahol egy fűtött és fűtetlen teret választunk el egymástól. Ilyen lehet a garázs, a spájz vagy a pince is, de az is előfordulhat, hogy egy ritkábban használt helyiséget zárunk le költségmegtakarítás gyanánt. A légmentes szigetelés ez esetben elengedhetetlen az optimális hőmérséklet fenntartásához és ezzel együtt az energiamegtakarításhoz. Az automata kivitel az ajtó zárt állapotában tökéletesen légmentes lezárást biztosít, mivel a szigetelés ténylegesen a padozatig süllyed.

Csendes mindennapok

A Tisza Ajtó által kínált beltéri ajtók önmagukban véve is kiváló szigetelési értékekkel bírnak, az előnyök azonban tovább fokozhatók plusz hangszigetelő betétekkel, de még az automata küszöb is hozzátesz ehhez. A zajártalom csökkentése minden élethelyzetben elengedhetetlen, de legfőképpen akkor, ha pihenésünket töltjük, netán dolgozunk. Az automata beltéri ajtó küszöb nagyon jó célt szolgálhat hálószoba, gyerekszoba, dolgozószoba esetében vagy azon helyiségeknél, ahol fokozott hangszigetelést érdemes alkalmazni – például mozi- vagy zeneszobában. Függetlenül attól, hogy milyen az ajtólap belső szerkezete, min. 3 dB, de még annál magasabb hanggátlás javulást lehet elérni.

Akadálymentes áthaladás

Az automata kialakítás vitathatatlan kényelmet ígér már amiatt is, mert hagyományos ajtóküszöb hiányában teljesen akadálytalan lesz az áthaladás. Ez rendkívül könnyed mindennapokat tesz lehetővé mind a lakók, mind a hozzánk érkező vendégek számára. Ezentúl anélkül haladhatunk át az ajtón, hogy azon kellene aggódnunk, hogy netán orra esünk a küszöbben. Nyugodtan járhatunk-kelhetünk a lakásban, húzgálhatunk az ajtónyíláson bútorokat, de még babakocsival is egyszerűbb lesz a mozgás. Mozgássérült, kerekesszékes vagy idősebb emberek jelenlétében pedig szinte kötelezően ajánlott ez a megoldás.

Automata küszöb
Igazán stílusos otthon a Tisza Ajtó kínálatával!

Modern megjelenés

Amikor otthonunk arculatának kialakításáról van szó, igyekszünk az összhang megteremtésére. Ultramodern stílusnál például tágas tereket, hatalmas üvegfelületeket, letisztult színeket választunk, és odafigyelünk a nyílászárók kinézetére is. Ha nem törik meg mindenhol küszöbök az egységességet, akkor a helyiségek szinte egybeolvadnak egymással - ez pedig egy exkluzív látványt enged kibontakoztatni. Az automata küszöb gyakorlatilag egybeolvad a nyílászáróval és annak szerves részévé válik. Úgy képes ellátni funkcióját, hogy gyakorlatilag észre sem fogjuk venni a jelenlétét. Nyugodtan döntsünk tehát modern küszöb mellett, hiszen esztétikailag is jó választásnak bizonyul.

Felkeltette érdeklődését a modern küszöb? Ideje kiválasztani hozzá a beltéri ajtót a Tisza Ajtó kínálatából!


Cégünk beltéri ajtó kínálata a funkcionalitást a belső térhez illő megjelenéssel ötvözi. Ehhez pedig nagyon sokáig kutattuk a legstrapabíróbb anyagokat, legkedveltebb formákat és színeket, mígnem portfóliónk összeállt. Nálunk mindegy, hogy magánlakásba keres valaki beltéri ajtót, netán irodába vagy közintézménybe, számtalan stílus és kialakítás közül lehet választani. Minden általunk kínált beltéri ajtó hosszú távú használatra lett tervezve, kiváló szigetelő-képességgel rendelkezik, de, mint említettük, az összes elérhető típushoz tudunk készíteni automata küszöböt is. Beltéri ajtóink utólag szerelhető kivitelek, ami szintén ígéretes választássá teszi őket.

A következőkben szeretnénk egy kicsit közelebbről is megismertetni a befutó termékeinket.

•    A dekorfóliás ajtó az egyik legkedveltebb kivitelünk, már az ára miatt is. Rendkívül költséghatékony alternatíva elé nézhetünk, nem beszélve a lehengerlő megjelenéséről. Az ajtó ez esetben egy savra keményedő prémium fóliával van díszítve, aminek mintáját egy speciális nyomdatechnikai módszerrel dolgozzák ki. A dekorfóliás ajtó amilyen szép, annyira ellenálló is, így nyugodtan telepíthetjük fürdőszobába vagy konyhába is. A termékből jelenleg 6 féle felületet és többféle krómcsíkozást kínálunk.

Dekorfóliás ajtók

•    A CPL ajtó esetében a nagy nyomás alatt felhordott külső melamin réteg rendkívül robusztus felületet kölcsönöz a nyílászáróknak. Mivel nagyon jól bírják a mechanikai hatásokat – pl. karcolás, a nedvesség, vagy az UV sugárzás - ezért különösen alkalmasak olyan területekre, ahol az ajtók nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Habár a legmodernebb otthonokban már UV-szűrővel felszerelt ablakok kerülnek beépítésre, ott ahol nem, idővel sajnos számolni lehet a bútorok – és ezzel együtt az ajtólapok színének fakulásával, netán eldeformálódásával is. A CPL ajtó felülete tetszőlegesen kialakítható, így látványterveinek alig van határa. Nagyon népszerűek a natúr fa megjelenésű vagy egyszínű ajtók, melyekhez 40 féle színopciót kínálunk.

CPL ajtók

•    A festett ajtó egy picit kilóg a sorból olyan értelemben, hogy ez esetben nem fólia kerül fel az ajtólapra, hanem valódi festést alkalmazunk. A stabilitás és a szinte végtelen tervezési lehetőségek jellemzik ezt az ajtótípust. A festés során egyetlen részlet sem maradhat ki a nyílászáróból, így az ajtó minden elemét gondosan lefestjük. Többek között ez az oka annak, hogy ennyire egységesek és gyönyörűek lesznek a felületek. A színeket tekintve még mindig a fehér festett ajtó a befutó, de, ha más árnyalatban gondolkodunk, akkor a teljes RAL színskála a rendelkezésünkre áll.

Festett fehér ajtók


A felsorolás itt még közel sem ért véget, hiszen az imént említett 3 ajtótípuson kívül még többféle kivitellel is találkozhat - legyen az furnér, klasszik vagy üvegajtó. Ismerje meg teljes termékkínálatunkat és találja meg benne kedvencét! Ha pedig sikerült döntésre jutnia, akkor a választott nyílászárót szakszerűen be is építjük otthonába!

Minőségi beltéri ajtó modern küszöb beépítésével? Egyeztessünk időpontot!
Kapcsolatfelvétel

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása